Stilul rustic și ce anume îl caracterizează

Interiorul rustic este caracterizat prin simplitate și căldură. Este de multe ori preferat pentru că fiecare element caracteristic – mobilier, grinzi, dușumele – este în egală măsură funcțional și element de decor. Totul este legat, rotund, nu există “vedete” printre elementele de decor, este numai atmosfera rustică care domină. Într-un astfel de interior prezența lemnului este normală și naturală. Se integrează foarte bine și se combină cu celelalte elemente – țesături, piatră, metal – pentru a transmite împreună același mesaj.

sursa foto: decoist.com
sursa foto: decoist.com

Ceea ce este extraordinar la stilul rustic este că se poate combina cu elementele altor stiluri, putând practic acoperi toate gusturile. Ne putem bucura astfel și de caracteristicile stilurilor preferate fără să pierdem funcționalitatea, accesibilitatea și atmosfera de “acasa” a stilului rustic. În urma combinărilor se pot obține interioare rustic mediteranean, în care găsim elemente din stilul clasic francez sau italian, rustic scandinav, alb și minimalist, rustic modern, simplu și funcțional, stilul industrial, cu interesante elemente  metalice, sau rustic oriental, cu elementele inconfundabile ale designului japonez sau chinezesc. Pentru a vă face o idee de cât de bine se pot combina aceste stiluri, am să le prezint, pe scurt, în cele ce urmează.

sursa foto: erahomedesign.com
rustic italian sursa foto: erahomedesign.com

Stilul rustic mediteranean îmbină frumusețea pietrei, a teracotei atât de specifică zonei, cu căldura lemnulului. Stilul este caracterizat prin culori de pământ ars combinat cu culori vii ce sugerează marea, cerul, soarele și florile. Lemnul este colorat în culori închise clasice, de nuc, sau in alb, contrastând plăcut cu culorile celorlalte elemente.

rustic mediteranean sursa foto: decor966v.com
rustic mediteranean
sursa foto: decor966v.com
rustic francz sursa foto: wastate.net
rustic francez
sursa foto: wastate.net

Stilul rustic scandinav este o combinație de clasic și simplu, cu liniile drepte și designul minimalist. Sunt caracteristice combinațiile de alb cu culori neutre, pereți albi și podele rustice, tot albe. Un astfel de interior este simplu, natural, aerisit și minimalist. Mobila este și ea simplă, în culori deschise, cu linii drepte sau ușor curbe.

rustic scandinav sursa foto: decordots.com
rustic scandinav
sursa foto: decordots.com

Combinația dintre rustic și modern se face fără greutate deoarece amândoua sunt stiluri simple. Mobilierul modern, minimalist, fără complicații si cu accent pe util, pune în evidență elementele rustice ale casei – grinzi, ferestre, uși, șemineu. De asemenea, culorile simple și clasice ale elementelor rustice scot în evidență culorile îndrăznețe ale mobilierului modern.

rustic modern sursa foto: homeadore.com
rustic modern
sursa foto: homeadore.com

O variantă a rusticului modern este stilul rustic industrial, în care modernul este reprezentat de elemente metalice – scări, scaune, mese, lămpi. Este un stil tineresc, care amintește de studenție și improvizație. Elementele din lemn ale casei, obiectele de mobilier rustic, sunt puse în evidență de cele metalice și invers. Culorile sunt terne, cu accente metalice dominante. Totul se îmbină și se combină, rezultând un interior primitor, tineresc și armonios.

rustic industrial sursa foto: woohome.com
rustic industrial
sursa foto: woohome.com

Stilul rustic oriental îmbină simplitatea clasică a stilului rustic cu cea exotica a stilului oriental. Sunt interioare unde găsim elemente specifice stilului oriental, cum ar fi măsuțe scunde de ceai, paravane din lemn sculptate cu dragoni, uși glisante drepte, stampe, țesături. Ele se combină amonios cu pereți placați cu lemn, pardoseli rustice sau tavane casetate din lemn. Împreună formează un decor primitor și cald, cu aromă de ceai și miros de bețișoare parfumate.

sursa foto: quarmazi.com

 

Articol preluat din Revista din lemn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *